BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, May 31, 2014

LAMB CHOP HOME MADE..1ST TRIAL!

salam sume...lama x bersembang kn. hmm.. kali nih aku nk cter pasal masakan. memang sesuai dgn mood nk berluch nih. sejak 2 menjak nih aku sngat minat dgn daging kambing..masa tuh mkn kenduri kawen kwn..mak aihhh..ada beriyani kambing..sedap sgt!!mungkin masa tuh tgh nak PMS. smpai licin pinggan...pas tuh..kalau g kdai makan, aku try lamb chop..yg sedap kt Chamek Kopitam..peh!! sekali lagi..sangat2 syorgaa! lazat n creamy..entry kali nih aku nk berkongsi resipi dgn makanan western...sesapa y minat LAMB CHOP..ce angkat tgn..!!!
pas tuh En. Husband cadang, apa kata wat sendiri..kat AEON Big ada jual fresh lamb shoulder so aku pon torai...la..goggle2 dapat resipi dr page Lina pg. Resipi LambChop with Black pepper sauces..Betul org kata, bila wat sendiri nak besar ke nak kecik ke..mmg puas atie..hehe..

so, skang aku kongsi kan resipinya (credit to Lina pg share resipi yg sedap nih):

LAMB CHOP WITH BLACK PEPPER SAUCE HOME MADE
source:Lina pg


Bahan - Bahan:

  • 4 keping daging kambing(saya guna lamb shoulder yg jual siap potong kt AEON Big RM17.80 utk 8 keping)
    halia
  • 1/2 kiub ayam -  saya xguna..
  • 1 sudu besar sos tiram 
  • 2 sudu besar kicap manis  (saya guna kicap Manis Jalen)
  • 3 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
  • 1cm halia(tumbuk kasar)
  • Lada hitam, lada sulah, rosemery,tyme,oregano 
  • 3 sudu Sos Lada Hitam/blackpepper Jenama AZAD- saya tmbah sendiri
  • Sedikit olive oil - saya guna planta
Cara-cara
  1. Bersih daging kambing dan toskan (Saya guna tepung jagung dan lemon. lg pon saya jenguk2 jgak kt Petua Hilangkan Hamis kambing dari page Lina Pg)
  2. Ketuk2 sket bahagian isi daging kambing supaya daging tidak liat.(Lina pg guna meat Tenderlizer yg cam hammer tu) saya guna anak lesung
  3. Lumurkan kepingan daging kambing dengan herba (lada hitam, halia, bawang putih)
  4. Gaukan pula dengan sos lada hitam, sos tiram dan kicap manis.
  5. Letakkan sedikit olive oil supaya daging tak kering
  6. Perap daging paling kurang selama 1 jam. Tapi saya suka perap semalaman supaya segala bahan perapan meresap ke dalam daging...memang best.
  7. Bakar daging sehingga masak.Lina pg guna pan jerr..gunakan api kecil supaya daging masak sekata dan tidak hangus
SOS LADA HITAM

Bahan2:

 1 ulas bawang holland dipotong dadu
 1 sudu besar planta
  1 sudu tepung gandum
 3 sudu besar lada hitam diblender kasar (1/2 halus 1/2 kasar)
2 sudu mayonis

Cara2:

1. Tumis bawang holland dgn sedikit planta
2. Masukkan tepung gndum dan digaul
3 masukkan mayonis  dan kaco2 hingga sebati



DA SIAP!



Lamb chop home made..kentang putar belas ihsan KFC..hee!

 
Jemput makan semua!!

0 comments: